Geocaching

geocaching

Skattejakt med GPS

Geocaching er en ny måte å bli kjent på. Ved hjelp av koordinater og GPS kan en finne «skatter» eller cacher andre har lagt ut.

– Vi har et stort geocachingmiljø på Dokka. Faktisk er det blant de største i Norge! I forhold til innbyggertallet er det lagt ut flest cacher her, sier Kjetil Rudberg.

Han fremhever det gode miljøet og forteller også at en kan lære mye om de stedene en har lagt ut cacher.

– Når vi har lagt ut en cache forteller vi også en historie om det stedet, eller den virksomheten som har vært på stedet. Det er derfor mye lokalkunnskap å hente. Dette er ved siden av å være en spennende lek også en måte å lære lokalhistorie på, sier Rudberg.

På Dokka er det nå omtrent 25 aktive geocachere. De er med i et nasjonalt og internasjonalt nettverk. Bare i Nordre Land er det lagt ut omtrent 250 cacher. Det kan være alt fra små sylindre som en virkelig må ha øynene med seg for å se, til større esker eller beholdere. I alle cachene ligger det en loggbok eller strimmel hvor en kan logge navn og dato for når en har funnet cachen. Hjemme loggfører en så funnene sine på nettet.

– Som regel begynner en i nærmiljøet. Når en har funnet de fleste der, så drar en ofte ut av sitt eget distrikt for å finne cacher som andre har lagt ut. På ferie i utlandet er det også mange som finner cacher, sier Kai Espeseth

Med håndholdt GPS kan en komme helt fram til målet. Om en står for eksempel 10 meter fra, vil en også se hvilken retning en skal gå, men en vet ikke hvor cachen ligger – en må bruke øynene godt! Noen er lette å finne, andre skal være vanskeligere. For noen må en løse en kode for å få koordinatene til målet.

Mer om geocaching kan en finne HER  Der vil du også se hvor det er lagt ut cacher i Nordre Land. Aktive cachere i Nordre Land er også interessert i at flere begynner med denne spennende hobbyen. Ringer du Kjetil Rudberg på telefon 90912450 eller Kai Espeseth på telefon 90520029, får du tips om hvordan du kan begynne med geocaching. I følge geocacherne i Nordre Land kan du finne begynnercacher på Dokka på eksempelvis Land Museum, Dokka stasjon, Dokka Fangeleir, Likhuset, Fløyterparken eller Granerudbakken. Flere steder er det lagt ut bokser med små gaver. Reglene er slik at barn som kommer dit kan ta med seg en liten gave, eller souvernir, dersom hun eller han legger igjen en tilsvarende gave.

GEOCACHERE PÅ DOKKA: Kai, Merete, Rune, Audun, Kjetil ,Laila og Ingvar er ivrige cachere på Dokka.

SKAL FINNE EN «SKATT»: Rune og Audun ved Føytermonumentet.

GPS: På skjermen står det at en er 11 meter fra målet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *