Kilometervis med hår

Furuseth003-stor

Kilometervis med hår

Kjell Erik Furuseth er frisør. Det har han vært hele livet. I 42 år har han klippet Landinger i frisørsalongen som i dag ligger ved siden av Bondlidtorget. Et raskt overslag viser at det er kilometervis med hår som har blitt klippet bort.

– Jeg har lest at håret på et menneske vokser i snitt 12 cm i året. Rundt regnet klipper jeg mellom 12 og 14 kunder hver dag. Trekker en fra ferie og fridager og ganger opp med mine 42 år i bransjen så har jeg vel klippet bort omtrent 17 km med hår. Det hadde blitt en lang flette, smiler Furuseth.

– Utviklingen i min bransje har vært stor. Da jeg begynte 7.november i 1969 var det bare tre frisører på Dokka. I dag er det jo mange fler, og det ser ut til at alle har nok å gjøre. Det er gledelig. Jeg har hatt mange faste kunder i de årene jeg har vært frisør. Det er også bra, for da gjør jeg vel en god jobb da.

Frisørfaget utvikler seg som andre ting i samfunnet. Mye må læres. Det er stadig nye trender på frisyrer.

– Jeg må holde meg oppdatert. Derfor drar jeg ofte på seminar. Det er bekymringsfullt at det er så lite rekruttering av menn til yrket. Da jeg var på seminar på Golsfjellet for ikke så lenge siden var det 189 damer og tre menn. Flere gutter burde velge dette yrket. Det er et fint yrke. Det er et kreativt og skapende yrke, og det er ganske hardt. Alle som er frisører burde trene ved siden av. Selv sykler jeg til jobb hver dag. Når snøen kommer drar jeg ned til Reidar Enger og får satt på piggdek på sykkelen min, sier Furuseth.

Kjell Erik Furuseth kjøpte salongen av skredder Eng i 1973. Siden da har han holdt til i de samme lokalene. Han har også hatt fem lærlinger.

– Alle har klart svennebrevet. Det synes jeg er morsomt, sier Furuseth.

På fritiden er det to ting som står i hodet på Kjell Erik Furuseth. Det er fotball og fisking. Selv om jeg følger med på en del av kampene til Nordre Land, er det Raufoss jeg heier mest på. Jeg synes det var trist at de ikke kunne gi Kai Erik Moen en bedre trenerkontrakt. Nå går han jo til Gjøvik FK. Jeg tror Raufoss taper på det for Valdresgutten Moen har vært en styrke for Raufossfotballen både som spiller og hjelpetrener. Ellers så bruker jeg mye av fritida på en annen lidenskap, fisking. Det er avstressende og fint å slenge ut duppen i et vann og vente på napp. Da tenner jeg opp krompipa mi. Jeg røyker ikke ellers, men da må jeg ta den fram. Jeg kan jo skylde på at røyken holder myggen borte. Jeg slapper godt av og koser meg ved mange fiskevann i Valdres og Land, sier Furuseth før han igjen må ta fram saksa. En ny kunde venter i stolen.