Bokhandler og skytter

Gjoelberg002b-stor

Bokhandler og skytter

Kai Gjølberg driver bokhandelen på Dokka og har blitt Landspatriot siden han bosatte seg i Torpa og tok over bokhandelen på Dokka i 1988. Det var samme året som han ble skytterprins på Landskytterstevnet. Da skjøt han for Andebu skytterlag. Rett etter meldte han seg inn i Nordre Land skytterlag.

– Det har skjedd mye i bokhandlerbransjen siden jeg tok over bokhandelen her. Da var jeg nettopp ferdig med bokhandlerfag på høyskolen. Bokhandelen har forandret seg mye. Da jeg tok over hadde vi nesten alt salg av skolebøker til skolene. Så kom regjeringen og lovte gratis bøker til elevene, og bøkene ble sendt rett fra forlagene. Jeg er redd mye av mangfoldet blant skolebøker forsvant da. Prisen ble mer viktig, og bøkene ble heller ikke så ofte fornyet. Til syvende og sist er det elevene som taper på det. Samfunnet forandrer seg, og elever tren ger oppdaterte bøker, sier Gjølberg.

Konkurransen på nettet har også gjort det vanskeligere å være bokhandler. Det samme har kjedetilknytningene.

Jeg er heldigvis knyttet til en kjede hvor de fleste bokhandlerne eier butikkene sine selv. Da kan vi selv bestemme mer hvilke bøker vi vil ha i butikkene våre. Vi kan lettere selge lokale bøker som kommer ut. Det er verre for andre kjeder som nesten bare satser på bestselgere. Det var bedre før da forfattere som ble lite lest ble indirekte subsidiert av bestselgerne, sier Gjølberg.

I samarbeid med Anne Hoff Backe og Nils Erik Nilsen har han i høst gitt ut boka:» Slik var det før». Det er en samling minner fra nær fortid i Land ført i pennen av de to førstnevnte. Gjøberg har gitt ut boka på eget forlag

Kai Gjølberg gleder seg over at det har blitt mer liv i sentrum. Han synes det er bar at handelsstanden har blitt flinkere til å samarbeide etter at de gikk sammen i Landsbylauget.

Det er en av de positive tingene som har skjedd på Dokka de siste årene. Vi ser resultatene nå. Jeg ser stadig nye ansikter i butikken. Hyttefolk og turister sier det er hyggeligere å handle på Dokka enn i de store byene. Det synes vi er gledelig. Da har vi lykkes med vår strategi, sier Gjølberg, som også driver lekebutikken og musikkbutikken på Bondlitorget.

– Vi er tilknyttet Briokjeden med leker. Musikk driver vi for oss selv og har opplevd en dramatisk nedgang i sang av plater. Internett er en stor konkurrent. Mange laster ned musikken selv fra nettet. Dessuten selges det plater på bensinstasjonene. Der selger de bare bestselgerne. VG-Lista setter en standard på hva som skal kjøpes. Jeg håper jo og tror at det er liv laga for en bokhandler, platebutikk og lekebutikk også i framtida, sier Kai Gjøberg, som på fritiden enda er en ivrig skytter.

– Jeg trener ganske mye enda, og jeg prøver stadig å forbedre meg. Sønnen min puster meg i nakken. Han slår meg jevnlig, men jeg har enda den beste personlige rekorden i familien, smiler Kai Gjølberg.