Bjørn Bjørneng

Av Landsbyen Dokka den

618x287_logo-med-dekor_framed

«BLanding»

– Jeg er ikke født på Dokka, så jeg kan vel ikke kalle meg Landing. Men jeg har bodd her så lenge at jeg trygt kaller meg «BLanding», smiler Bjørn Bjørneng.

I 1969 kom Bjørn Bjørneng til Dokka. Det var noe tilfeldig at han havnet her. Han hadde vært sivilarbeider på Grimebakken og kjente til området. Bjørneng jobbet som lektor på Ski etter universitetsutdanninga, samtidig fikk han også jobb på Dokka Videregående skole.

– På Dokka fikk jeg i tillegg et hus å bo i. Det var utslagsgivende, sier Bjørneng.

I 42 år har Bjørneng jobbet på Dokka, med unntak at han var uhjelpsarbeider i Afrika mellom 1973 og 1977 og da han jobbet på skolelaboratoriet på universitetet i Oslo, og på høyskolen på Notodden fra 1985 til 1989. Det er ikke få elever på Dokka som har fått hjelp med matematiske problemer av lektoren med spesiell interesse for matematikk, astronomi og fysikk . Det er ikke bare skoleelever som har fått nyte godt av idealisten Bjørneng. Frivillig arbeid har alltid stått hans hjerte nær. Han vil ikke fremheve seg selv, men alle på Dokka vet hvem Bjørneng er. Han har vært drivkraften i friidrettsarbeidet. Han har hatt trening med funksjonshemmede. Han har perioder bak seg kommunepolitiker.

– Jeg drev aktivt som mellomdistanseløper da jeg selv var ung. Friidretten gav meg mye, og det er naturlig at jeg gir litt tilbake. Jeg er opptatt av idrett, og synes deler av idretten tar litt for mye av i dag. Det er alt for mye penger i toppidrett. Det er galskap å betale så mye for middelmådige fotballspillere som en gjør helt ned til andre divisjon, sier Bjørneng som er kjent for sitatet: «Fotballen skulle vært styrt av kvinnfolk. Jeg kan ikke tenke meg at noen av dem er så dumme at de hadde betalt millioner av kroner for en unggutt som løper etter en ball!»

Bjørneng mener at de pengene som blir brukt på enkeltutøvere heller burde blitt brukt på masseidretten så enda flere kunne bli motivert til å drive med idrett eller kulturelle aktiviteter.

– Jeg er imponert over alt som skjer på Dokka, sier Bjørneng.

Vi har russerevyer, lokalrevyer, Landingsjul, danseforestillinger og musicals. Korpset har konserter. Kulturskolen har forestillinger. Folk er flinke til å møte opp. Det eneste som en kanskje kan sette fingeren på er at Landingene ikke er så flinke til å møte opp når vi får landskjente musikere på besøk. Da er det ikke alltid det er så mange i kinosalen. Ellers så har vi alt vi trenger om en har et aktivt liv. Helselaget rydder stier og legger til rette for fysisk aktivitet. Det er utrolig flott å padle i Etna ned mot Dokkadeltaet. Vi har skiløyper og fotballbaner. Jeg håper også at vi snart får fast dekke til friidrett på Dokka stadion. Det dekket har vært på planene lenge og tiden er overmoden for at vi får det nå. Selv om vi ikke har optimale treningsforhold har vi likevel fått fram friidrettsstjerner som Tormod Hjort Larsen. Tormod startet sin karriere i NLI og er nå Dokkas fremste friidrettsambassadør med 11 NM medaljer og diverse landskamper. Gull har han fått i NM innendørs på 400 m og 60m, sier Bjørn Bjørneng.